De SGV Enquête in Limburg

Inhoud

  1. Over de SGV-enquête
  2. Beknopte gebruikershandleiding
  3. Alfabetische lijsten van de Limburgse plaatsen, alfabetische lijst van alle plaatsen waar de SGV-enquête werd ingevuld, alfabetische lijst van begrippen die zijn afgevraagd in de SGV-enquête en enkele andere vragen.
 

 

1. Over de SGV-enquête

SGV is de afkorting van een 51 pagina's tellende vragenlijst, die in 1914 door J. Schrijnen m.m.v. J. van Ginneken en J. Verbeeten in druk werd verspreid in Nederlands Limburg, de oostelijke helft van Noord-Brabant en het zuidelijk deel van Gelderland. Het materiaal wordt bewaard bij de Nijmeegse Centrale voor Dialect- en Naamkunde van de KU Nijmegen.

U vindt hier de volledige invullingen van deze vragenlijsten voor het Limburgse gebied. Er is materiaal beschikbaar voor 95 plaatsen, maar er zijn vroeger meer lijsten geweest; invullingen voor o.m. Kerkrade, Eygelshoven en Meijel zijn in de vorige eeuw helaas verloren gegaan. Ook het materiaal uit Noord-Brabant en het Gelderse SGV-materiaal zijn op het net beschikbaar. Het ligt in de bedoeling een gemeenschappelijke complete database aan te maken.

 


 

2. Beknopte gebruikershandleiding

NB. Om de opgaven correct op uw scherm te ontvangen, dient u in het bezit te zijn van de fontbibliotheek SIL Encore IPA 93 en deze te installeren op uw computer. Deze fontbibliotheek is gratis te downloaden op www.sil.org.

U vindt hier de volledige invullingen van de SGV-vragenlijsten voor 95 plaatsen in Limburg. De databank kan op twee verschillende wijzen geraadpleegd worden: De resultaten worden in kolommen gepresenteerd; behalve plaatscode en begrip worden het paginanummer van het cahier, waarin de SGV-enquête is afgedrukt, en natuurlijk de ingevulde dialectopgave aangeboden. De NCDN streeft er naar om ook het zoeken op trefwoord (het vernederlandste woord dat de dialectopgave karakteriseert) mogelijk te maken.

 


 

3. Alfabetische lijsten

  • Klik hier voor een alfabetische lijst van de Limburgse plaatsen waar de SGV-enquête werd ingevuld.
     
  • Klik hier voor een alfabetische lijst van alle 194 plaatsen (Limburg, Noord-Brabant en Gelderland) waar de SGV-enquête werd ingevuld en hun Kloeke-code.
     
  • Klik hier voor een alfabetische lijst van begrippen die zijn afgevraagd in de SGV-enquête. Het nummer achter het woord is het paginanummer in de brochure.
     
  • Klik hier voor enkele andere vragen die aan het einde van de vragenlijst werden gesteld.

 

Homepage van het WLD | Dialectologie-portaal van de KUN