De SGV-enquête

Inhoud

  1. Korte gebruikershandleiding
  2. Over de SGV-enquête
  3. Alfabetische lijsten van Noord-Brabantse plaatsen, alfabetische lijst van alle plaatsen waar de SGV-enquête werd ingevuld, alfabetische lijst van begrippen die zijn afgevraagd in de SGV-enquête en enkele andere vragen.

 


1. Korte gebruikershandleiding.

NB. Om de opgaven correct op uw scherm te ontvangen, dient u in het bezit te zijn van de fontbibliotheek SIL Encore IPA 93 en deze te installeren op uw computer. Deze fontbibliotheek is gratis te downloaden van www.sil.org.

U vindt hier de volledige invullingen van de SGV-vragenlijsten voor 70 plaatsen in Noord-Brabant. De databank kan op twee verschillende wijzen geraadpleegd worden:

De resultaten worden in kolommen gepresenteerd; behalve plaatscode en begrip worden het paginanummer van het cahier, waarin de SGV-enquête is afgedrukt, en natuurlijk de ingevulde dialectopgave aangeboden. De NCDN streeft er naar om ook het zoeken op trefwoord (het vernederlandste woord dat de dialectopgave karakteriseert) mogelijk te maken.

 


2. Over de SGV-enquête

SGV is de afkorting van een 51 pagina's tellende vragenlijst, die in 1914 door J. Schrijnen m.m.v. J. van Ginneken en J. Verbeeten in druk werd verspreid in de oostelijke helft van Noord-Brabant, Nederlands Limburg en het zuidelijk deel van Gelderland. Het materiaal wordt bewaard bij de Nijmeegse Centrale voor Dialect- en Naamkunde van de KU Nijmegen. 

U vindt hier de volledige invullingen van deze vragenlijsten voor het Noord-Brabantse gebied. Er is materiaal beschikbaar voor 70 plaatsen, maar er zijn vroeger meer lijsten geweest; invullingen voor o.m. 's-Hertogenbosch, Eindhoven en Sint-Michielsgestel zijn in de vorige eeuw helaas verloren gegaan. Intussen is ook het Limburgse en Gelderse SGV-materiaal op internet beschikbaar. Het ligt in de bedoeling een gemeenschappelijke complete database aan te maken.

 


3. Alfabetische lijsten van plaatsen

 

Homepage van het WBD | Dialectologie-portaal van de KUN